Werken op hoogte brengt gevaren met zich mee. Niet alleen bestaat het gevaar dat personen vallen, maar het (laten) vallen van voorwerpen kan eveneens groot letsel veroorzaken. Elk jaar vinden helaas honderden ongevallen plaats die voor een groot deel voorkomen hadden kunnen worden. In deze blog geven we daarom 4 tips voor het veilig werken op hoogte tijdens bouwwerkzaamheden.
1. Zorg voor solide individuele of collectieve valbeveiliging
Bij werkzaamheden vanaf 2,50 meter hoogte is valbeveiliging verplicht volgens Europese richtlijnen. Bij werkzaamheden op een hoogte lager dan 2,50 meter kan valbeveiliging echter ook verplicht zijn als er een verhoogd valrisico is. Zorg daarom voor een solide en deugdelijke valbeveiliging. Dit kan in de vorm van individuele valbeveiliging of collectieve valbeveiliging. In de laatste vorm maakt Best Montage/Demontage B.V. gebruik van bijvoorbeeld veiligheidsnetten en randbeveiliging. Collectieve valbescherming heeft de voorkeur boven persoonlijke beschermingsmiddelen volgens het Arbobesluit.
2. Markeer gevaarlijke plaatsen
Volgens Arbobesluit 3.15 is het verplicht om bij het werken op hoogte gevaarlijke plaatsen te markeren. Deze plekken moeten ook duidelijk gemarkeerd worden door signalen die voldoen aan Arbowetgeving. Alleen personen die beroepshalve deze plaatsen moeten betreden, mogen wettelijk worden toegelaten.
3. Wees opgeruimd
Valgevaar van personen en het vallen van voorwerpen kunnen voor een gedeelte voorkomen worden door opgeruimd te werken en geen voorwerpen te laten slingeren. Op deze manier kunnen personen niet onnodig ten val komen, bijvoorbeeld door over een achtergelaten voorwerp te struikelen. Ook kleine voorwerpen kunnen tot (fataal) letsel leiden als deze vallen van grote hoogte. Zo overleed in 2016 een man doordat een meetlint van 120 meter hoogte op zijn hoofd viel.
4. Gedraag u veilig
Collectieve valbescherming biedt bescherming bij een val, maar veilig gedrag kan een hoop valpartijen voorkomen. Zo adviseren we om bij het werken op hoogte nooit achteruit te lopen en de blik te houden op de plek waar u naar toe gaat. Laat u ook niet afleiden en blijf altijd geconcentreerd, want een valongeluk kan in een klein hoekje zitten. Neem ook de tijd, want spoed kan tevens tot ongelukken leiden. Word tenslotte ook niet overmoedig. Iets kan 99 keer goed gaan, maar hoeft maar 1 keer fout te gaan om grote gevolgen te hebben.
Hopelijk dragen deze tips bij tot een veilige werkomgeving op hoogte. Wilt u graag meer informatie over onze diensten? Bekijk dan onze collectieve valbeveiligingsservices pagina.