Volgens Arbouw is het gebruik van persoonlijke valbeveiliging niet verplicht. Wel wordt het gebruik van valbeveiliging geadviseerd. In deze blog leggen we u uit wat precies een hoogwerker is en waarom het gebruik van persoonlijke valbeveiliging toch verstandig is.
Wat is een hoogwerker?
Een hoogwerker is een verzamelnaam voor alle machines en apparaten waarmee u in principe op een veilige manier kunt werken aan hoger gelegen installaties. Dit kan bijvoorbeeld een schaarhoogwerker, telescoophoogwerker of spinhoogwerker zijn.
Waarom is persoonlijke valbeveiliging niet verplicht in een hoogwerker?
Valbeveiliging is niet verplicht in een hoogwerker, omdat het leuningwerk van de werkbak minimaal 1,10 meter hoog is. Het leuningwerk is dus een vorm van valbeveiliging waardoor persoonlijke valbeveiliging, bijvoorbeeld door het gebruik van een veiligheidsgordel, niet wettelijk vereist is.
Waarom is persoonlijke valbeveiliging wel verstandig in een hoogwerker?
Het is dus niet wettelijk verplicht om persoonlijke valbeveiliging te gebruiken in een hoogwerker. Wel wordt het geadviseerd, omdat er een risico is om uit de werkbak te vallen vanwege de volgende redenen:
• Werkzaamheden worden vaak buiten de werkbak uitgevoerd.
• Bij het rijden van een hoogwerker kunnen oneffenheden in de weg leiden tot schokken in de werkbak.
• Bij een technisch mankement en het wegvallen van de druk kan de werkbak plots van positie veranderen.
• Vaak staan hoogwerkers niet helemaal waterpas.
Welke vorm van persoonlijke valbeveiliging voor een hoogwerker?
Voor het werken in een hoogwerker wordt het gebruik van een veiligheidsgordel of valgordel geadviseerd. De veiligheidslijn, die verbonden is aan de valgordel, moet kort zijn, zodat de persoon niet uit de werkbak kan vallen.
Hopelijk hebben we u met deze blog goed kunnen informeren. Hoewel het dragen van een valgordel niet verplicht is tijdens werkzaamheden op een hoogwerker, wordt het dus wel geadviseerd. Hiermee kunnen veel ongelukken en letsel voorkomen worden.